vaccination

Heste vaccineres for at forebygge udbrud af sygdomme, altså ikke for at helbrede sygdomme.

Der findes forskellige anbefalinger og regler til vaccinationsprogrammer alt efter hvilke type hest man ejer, samt hvilket brug man har af sin hest.

Som standard skal danske heste som minimum vaccineres mod influenza virus, men man anbefaler stærkt at vaccinere mod stivkrampe (tetanus) og evt. herpes.​

Equine INFLUENZA virus (EIV)

Equine Influenza virus er en luftvejsvirus som invaderer luftvejene, og ødelægger vævet og dermed lungevævets funktion. Derfor ser vi kliniske tegn hoste, næseflåd og høj feber.

Virus smitter via luft (men kræver tæt kontakt), samt direkte kontakt gennem næseflåd, savl mm. Det er hovedsageligt stressede og unge heste som en prædisponerede for udvikling af luftvejsinfektion, det er derfor vigtigt at vaccinere alle heste som forebyggende, hvor man vaccien består af 2 forskellige opdaterede influenza stammer.

Standard vaccinations program er som følger:​

  1. Vaccination (første basisvaccination) ved 6 måneders alderen
  2. ​Vaccination (anden basisvaccination) 4-6 uger efter 1. vaccination.
  3. Vaccination (booster) 6 mdr. senere
  • ​Herefter 1 gang årligt.

Dansk Rideforbund og Dansk Islandshsteforening

Konkurrenceheste eller heste der skal med til begivenheder hvor flere heste er samlet, skal som minimum vaccineres efter overstående.

Det er tilladt at deltage i stævner efter de to første basisvaccinationer og indtil boosteren gives, dog må ingen vaccination være foretaget senere end 7 dage før ankomsten til stævnepladsen.

FEI stævner og ranglistestævner under FEIF (islandske heste)

Heste og ponyer som skal starte internationale klasser under FEI skal vaccineres som ovenfor, dog må ingen vaccine være foretaget mere end 6 måneder før stævnestart​

Dansk Trav Centralforbund

  • Basis vaccination
  • Revaccination må ikke overskride 6 måneder t.o.m. hestens 3. leveår.
  • Revaccination af 4-årige og ældre heste må ikke overskride 12 måneder.

Alle vaccinationer SKAL indskrives i Hestepasset af hestens dyrlæge, samt indberettes til DTC, der indfører disse i DTC’s SportsSystem. Opfylder hesten ikke ovennævnte, skal ny basis vaccination udføres.​

Tetanus (stivkrampe)

Stivkrampe er en beskrivelse af de kliniske symptomer som heste viser ved infektion med bakterien Clostridium Tetani.

Bakterien findes i jord og fæces, og får ofte adgang til hestens blodbaner via sår, sømstik eller andet. Bakterier producerer herefter toksiner, der spredes via perifere nerver til hjernen, hvor den påvirker nervecellerne i musklerne, således at heste mister evnen til at styre sine muskelbevægelser. Derfor præsenteres hesten som helt stiv i muskulaturen, stiv gang, stiv hale og let nervøsitet med et ængsteligt udtryk i ansigtet.

Får hesten stivkrampe kan man forsøge at behandle med antitoxin, men chancerne for helbredelse er omkring de 50%.

Derfor er det meget vigtigt at forebygge ved at vaccinere mod stivkrampe. Vi anbefaler at man vælger en influenza vaccine, der er kombineret med stivkrampe vaccination, og dermed lader sin hest vaccinere årligt allerede fra 6 måneders alderen.​

Equine HERPES virus (EHV)

Equine Herpes virus er en virusinfektion, som kommer til udtryk på forskellige måder, alt efter hvilken type virus hesten er ramt af. Der findes i alt 9 typer Equine Herpes virus typer, hvoraf EHV-1 og EHV4 er de vigtigste. EHV-1 kan give anledning til luftvejssygdom hos plage, virusabort hos drægtige hopper, infektioner hos nyfødte føl og lammelsessyndrom. EHV-4 giver oftest kun anledning til luftvejssygdom, men kan i sjældne tilfælde være årsag til virusabort og lammelse.

Virus smitter gennem luft (men kræver tæt kontakt), abortmateriale, sekret mm. Virus invaderer celler i lymfeknuder, hvorefter de forbliver i cellerne, og derfor ligger som det man kalder for en latent infektion i cellerne.

Der findes i dag en vaccine der forebygger mod luftvejsinfektioner forårsaget af EHV-1 og EHV-4 samt mod abort forårsaget af EHV-1, men ikke mod neurologiske symptomer forårsaget af EHV-1. Vaccination medfører reduktion i virusudskillelsen, men vaccinen beskytter ikke fuldstændigt mod virusudskillelse efter infektion. Derfor kan fuld beskyttelse mod kliniske symptomer kan ikke forventes. Vi anbefaler dog at vaccinere for at sænke det generelle smittetryk med herpes virus, dvs nedsætte antal heste der eventuelt udskiller herpes virus. Vi har følgende anbefalinger til vaccinations program:

Vaccination mod luftvejsinfektioner

  1. Vaccination (første basisvaccination) ved 6 måneders alderen
  2. Vaccination (anden basisvaccination) 4-6 uger efter 1. vaccination.
  • Revaccination hver 6. måned

Forebyggelse af virusabort

  • Drægtige hopper vaccineres i 5., 7. og 9. måned af drægtigheden.​
  • Goldhopper, der er i kontakt med drægtige hopper, vaccineres efter samme plan som de drægtige hopper, f.eks. i september, november og januar.
  • Avlshingste og andre heste, der er i kontakt med de drægtige hopper vaccineres hver 6. måned, bedst i september og januar.​

Kontakt mig her

Har du spørgsmål, som du ikke fandt svar på her på siden, er du velkommen til at kontakte mig på telefon eller udfylde min kontaktformular.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.​

EQUINE-VET ApS

Højbovej 30, 8700 Horsens  |  Dyrlæge Maria: 23 11 33 37  | E-mail: info@equine-vet.dk

CVR: 34624534