Øjenundersøgelse

En af de allervigtigste ting man som ejer skal huske er, at det er vigtigt at tage alle kliniske tegn på irritation eller mindste gene fra øjnene seriøst. Hurtig og korrekt behandling er altafgørende for en god prognose, og dermed hesten fremtidige syn og brug som ridehest.​

Der findes mange forskellige typer øjenlidelser hos hest, både akutte og kroniske, medfødte og erhvervede.​

Nedenunder er beskrevet nogle typiske øjenlidelser hos hest.​

Hornhindesår:

Sår på hornhinden kan opstå som følge af mange forskellige årsagsforhold. Den hyppigste årsag er et traume mod øjet, dette kan fx være et slag mod inventar eller rifter fra halmstrå eller grene.​

Et sår på hornhinden er typisk meget smertefuldt for hesten, og de typiske kliniske tegn vil være tåreflåd, sammenknebne øjne, hævede øjenlåg og generel lysskyhed.

Meget ofte giver et sår på hornhinden sekundær uveitis (iris inflammation), der forårsager konstriktion af pupillen, dette er yderligere smertefuldt for hesten, og det derfor meget vigtigt at dyrlægen også behandler en sekundær uveitis.

For at kunne diagnosticere et hornhindesår, starter man altid med at berolige heste, herefter ligger man en nerveblokade af de motoriske muskler i øjet, således dyrlægen har arbejdsro til at kunne undersøge øjet nøje.

Øjet farves herefter, og ved farveoptag i et område af hornhinden, fortæller det dyrlægen at overfladen her er ødelagt og man har altså et sår på hornhinden.

Typisk indsættes behandling med antibiotika/binyrebarkhormon kombinationspræparat, systemisk smertestillende, og i tilfælde af sekundær uveitis behandles med atropin, der også har en smertelindrende effekt ved at udvide pupillen.

Et hornhindesår heler typisk i løbet af en uges tid, såfremt behandling i gangsættes med det samme, man siger overfladen vokser med ca. 0,5 mm om dagen.

Ved forkert eller ligefrem manglende behandling af et hornhindesår kan dette have alvorlige konsevenser og hestens syn kan i værste tilfælde påvirkes resten af livet.

TÅREKANALS OBSTRUKTION (TILSTOPPEDE TÅREKANALER)

Obstruktion af tårekanaler ses typisk efter en langvarig øjenbetændelse, men kan også forekomme som følge af en tandbyld, et slag mod hovedet, medfødt striktur mm.

Klinisk vil man se flåd fra øjnene, og ofte også hævede øjne generelt.

For at kunne stille diagnosen kan man enten farve øjet, hvorefter farven gerne skulle løbe ud i næseboret. Ellers kan man indføre et kateter fra den udmunding, der findes i næseboret, og mærke hvorvidt der er en obstruktion, og herefter spole saltvand igennem.

I sjældne tilfælde kan kontrast røntgen være nødvendigt for at diagnosticere tilstanden.

En grundig klinisk undersøgelse udføres hos Equine vet på følgende måde:

  • Undersøgelse i lys og mørke, hvor man ser hvorvidt hesten kan se, har den reflekser mm.
  • Sedation af heste, samt lokal nerve analgesi af n. auricopalpebralis
  • Ved indikation udtages svaber til bakteriologisk dyrkning
  • Farvning af hornhinden
  • Lokal bedøvelse af hornhinden
  • Ved indikation laves skrab af hornhinden til cytologi og dyrkning​
  • Tonometri.
    ​Trykmåling af øjnene fx ved glaukom (grøn stær)

  • Pupildilatation
    ​Dette muliggør at man kan se ordentlig ind igennem i linsen, og ind i det bagerste øjenkammer.

  • Ophthalmoskopi af fundus
    ​Her kigger man på den optiske nerve samt nethinden

    Desuden kan vi tilbyde at ultralydsscanne øjenæblet, hvorfra man kan diagnosticere katarakt, nethindeløsning mm. 

Kontakt mig her

Har du spørgsmål, som du ikke fandt svar på her på siden, er du velkommen til at kontakte mig på telefon eller udfylde min kontaktformular.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Jeg besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Felter markeret med * skal udfyldes.​

EQUINE-VET ApS

Højbovej 30, 8700 Horsens  |  Dyrlæge Maria: 23 11 33 37  | E-mail: info@equine-vet.dk

CVR: 34624534