Hornhindesår:
Sår på hornhinden kan opstå som følge af mange forskellige årsagsforhold. Den hyppigste årsag er et traume mod øjet, dette kan fx være et slag mod inventar eller rifter fra halmstrå eller grene.
Et sår på hornhinden er typisk meget smertefuldt for hesten, og de typiske kliniske tegn vil være tåreflåd, sammenknebne øjne, hævede øjenlåg og generel lysskyhed.
Meget ofte giver et sår på hornhinden sekundær uveitis (iris inflammation), der forårsager konstriktion af pupillen, dette er yderligere smertefuldt for hesten, og det derfor meget vigtigt at dyrlægen også behandler en sekundær uveitis.
For at kunne diagnosticere et hornhindesår, starter man altid med at berolige heste, herefter ligger man en nerveblokade af de motoriske muskler i øjet, således dyrlægen har arbejdsro til at kunne undersøge øjet nøje.
Øjet farves herefter, og ved farveoptag i et område af hornhinden, fortæller det dyrlægen at overfladen her er ødelagt og man har altså et sår på hornhinden.
Typisk indsættes behandling med antibiotika/binyrebarkhormon kombinationspræparat, systemisk smertestillende, og i tilfælde af sekundær uveitis behandles med atropin, der også har en smertelindrende effekt ved at udvide pupillen.
Et hornhindesår heler typisk i løbet af en uges tid, såfremt behandling i gangsættes med det samme, man siger overfladen vokser med ca. 0,5 mm om dagen.
Ved forkert eller ligefrem manglende behandling af et hornhindesår kan dette have alvorlige konsevenser og hestens syn kan i værste tilfælde påvirkes resten af livet.