Halthedsudredning

Når vi undersøger en halt hest, er det altid en meget grundig undersøgelse.

Vi starter altid med en grundig samtale med dig som rytter, hvor du fortæller hvad du oplever som problemet, hvordan det udvirker, hvor længe det har stået på samt udvikling af det. 

Herefter går vi til en indledende undersøgelse.

Her kigger man typisk på hesten på staldgangen, og bruger i den forbindelse både vores øjne og hænder. Vi kigger på hesten hvordan den står, aflaster den eller prøver den på anden måde at signalere smerte eller andet. Derefter mærker vi grundigt på hele hesten, lige fra muskulaturen fra top til tå, men også led lige fra halsen til hovleddet. Vi mærker om hesten er øm, varm eller hævet, eller måske ligefrem omvendt hvor hesten mangler muskulatur i et område fx som følge af nedsat brug af denne muskel.

Herefter ses hesten i bevægelse i både skridt og trav på lige linie og eventuelt i longe på blødt og eventuelt hårdt underlag og/eller under rytter.

Vi bruger bøjeprøve som en del af undersøgelsen, for på den måde at kunne lokalisere problemet. 

Diagnostiske blokader:

For yderligere at kunne lokalisere problemet bruger man ofte diagnostiske blokader. Dette er lokalbedøvelse der bruges til at kunne specificere det område haltheden stammer fra. En positiv blokade omtales når hesten er haltfri efter man har lokalbedøvet det bestemte område.

Diagnose samt diagnostisk udstyr:

Når vi har fundet ud af hvor smerten stammer fra, kan man bruge billeddiagnostisk enten i form at ultralydsscanning eller røntgen, og på den måde kan man altså stille den præcise diagnose.

Det er vigtigt at de fund vi finder rent klinisk på hesten også stemmer overens med de billeder vi finder på hesten. Dette er nødvendigt for at kunne behandle hesten korrekt.

Behandling:
Behandlingen afhænger af diagnosen.

Vi tilbyder mange former behandlingsmuligheder bl.a. som noget af det nyeste shockwave terapi, men også mere kendte behandlinger som fx PRP, binyrebarkhormon og hyaluronssyre.

EQUINE-VET ApS

Højbovej 30, 8700 Horsens  |  Dyrlæge Maria: 23 11 33 37  | E-mail: info@equine-vet.dk

CVR: 34624534